KEZDŐLAP

AKTUÁLIS HKT

TÖRTÉNELEM

Honismereti Kerékpártúra

A honismereti kerékpártúrát, ahogyan az a nevéből is világosan kitűnik, kerékpáron tesszük meg. A túra időtartama 9 – 10 nap. A megtett táv a napi 40 – 100 km között mozoghat. Egy átlagos fizikai kondícióval rendelkező, biciklizni tudó egyénnek nem okozhat gondot teljesíteni a napi távot. Az egyes napokat úgy tervezzük, hogy minden 20 – 30 km után pihenőt tarthassunk frissítővel. A túra utazó sebessége átlag 20 km/óra. Ez maximum napi 5 – 6 órát jelent nyeregben.

Reggeli: kifli, vaj, tej formájában minden napra biztosítva

Ebéd, estebéd: napi egy alkalommal meleg étel biztosítva jellemzően egytálétel formájában.

Szállás: a kerékpártúra szálláshelyei: focipályák és kempingek. Sátrakban alszunk.

A túra időtartama alatt 3-4 alkalommal váltunk táborhelyet. Biztosított egy a túrát kísérő jármű mely a legszükségesebb személyes poggyász szállítását is biztosítja egy-egy táborhely váltás alkalmával.

A kerékpárról: a túrára legalkalmasabb a túrakerékpár. A túra útvonalát legnagyobb részt aszfaltozott mellékutakon tesszük meg. Előfordulhat mezei, esetleg erdei útvonal is. A kerékpár egy defektre hajlamos jószág, ezért pót belsőt ajánlatos a kerékpár táskájába készenlétbe helyezni, legalább két példányban. Az apróbb javításokban számíthatunk ügyesebb túratársak önzetlen segítségére. Ez azonban nem tévesztendő össze a kerékpár rendszeres karbantartásával, amit a túra előtt kötelező jelleggel mindenkinek a saját jól felfogott érdekében el kell végeztetnie. Egy üzemképtelen kerékpár a továbbhaladást nagyban gátolja, sőt lehetetlenné teszi. Gyalog csak az vállalja a továbbhaladást, aki képes 20 km/órával gyalogolni miközben az üzemképtelen kerékpárját tolja, cipeli. Összegezve: csak jól karbantartott és beállított kerékpár alkalmas a túrázásra.

Balestek: sajnos időnként a túrák során balesetek is előfordultak. Olyanok is ahol a szenvedő alany orvosi, kórházi ellátásra szorult. Ezért betegbiztosítási kártyát mindenki hozzon magával.

Kötelező felszerelés: Szlovákia területén kerékpáros közlekedés közutakon csak bukósisak viselésével engedélyezett. A kerékpárnak vannak kötelező elemei: fényvisszaverők, lámpák stb. Ajánlatos beszerezni.

Tiltás: Az alkohol tilos a közúti forgalomban részvevőknek. Ebből kifolyólag a túrázónak is, amíg a közúti forgalomban részt vesz.

Ajánlott felszerelés: sátor, fekvő és takaró alkalmatosság, mindenkinek saját ízlése és teherbírásához mérten. Egy hétre való öltözék, esőköpeny. Kifogástalan technikai állapotú kerékpár, lakat a kerékpár bebiztosításához, ehhez pótkulcs.